Oceanien, Reseekonomi

Ekonomisk Rapport – Nya Zeeland

Av David

Ända sedan jag var student har jag fört daglig loggbok över alla mina intäkter och kostnader. Tiden då jag och Maria reser är inget undantag och vi tror det kan vara en bra idé att dela med oss vad det faktiskt kostar att resa, så fler kanske inser att det inte behöver vara alltför dyrt.

Sista landet, sista budgetdagarna! Efter Australien kom vi till Nya Zeeland nästan tusen kronor under budget sedan vi lämnade Sverige, vilket vi aldrig trodde skulle hända. Det betyder däremot inte att vi för den sakens skull skulle tillåta oss att ta på spenderbyxorna, vilket gjorde Nya Zeeland till en riktig utmaning. Precis som i Australien är prisnivån hög, samtidigt som vi inte alltid har haft bra matlagningsmöjligheter. 13 av 19 dagar hade vi som bäst mikrovågsugn och en vattenkokare, till skillnad från Australien där vi hade hela kök 11 av 15 dagar. Efter att verkligen ha ansträngt oss lyckades vi allt till trotts nätt och jämt balansera budgeten.

Sedan vi lämnade Sydney höll vi mest till i de mindre städerna Queenstown och Wellington och kringliggande skogsstråk. Jag trodde vi skulle komma till en ganska stor stad när vi anlände till Auckland, men det visade sig att det bara fanns en gata värd namnet!

Flyg

Nya Zeeland är ett ganska litet land, men det lönar sig fortfarande ofta att flyga. Särskilt om man ska ta sig mellan den norra och den södra ön. För att ens komma hit fick vi flyga från Sydney, vilket vi faktiskt gjorde med det riktiga flygbolaget Air New Zeeland. Efter dussinet flyg med snuskbilliga bolag kände jag verkligen skillnaden. Man fick något att dricka ombord och hade lite marginal till sätet framför till knäna. Dessutom fick vi ta med vårt bagage ombord utan gnäll och kunde dricka champagne i loungen på flygplatsen. Detta till 4 090 kr för oss båda, vilket är en del pengar. Inom Nya Zeeland var det budgetflyg igen som tog oss från Queenstown till Wellington för 1 214 kr och från Wellington till Auckland för 501 kr. Då fick vi köpa till incheckad bagage och packa om våra väskor på de två sistnämna. Slutnotan hamnade på 5 805 kr för flygen i Nya Zeeland.

Boende

Vi spenderade 19 nätter i Nya Zeeland. Precis som i Australien var det en utmaning att få ned kostnaden för boendet till de cirka 500 kr per natt jag hade allokerat. Dessutom är det lurigt, för väljer man något väldigt billigt kan det innebära extra kostnader för transport och mat eftersom butiker kan ligga långt bort och matlagningsmöjligheterna kan vara dåliga. Vi löste det genom att bo på hostell i Queenstown, medan vi bodde i en hustillbyggnad i Wellington och hos en tant i ett Attefallshus i Auckland.  Totalt kom vi att spendera 9 241 kr fördelade enligt:

  • 5 nätter på hostell i Queenstown för 3 395 kr, eller 679 kr per natt
  • 7 nätter genom AirBnB i Wellington för 3 378 kr, eller 483 kr per natt
  • 7 nätter genom AirBnB i Auckland för 2 468 kr, eller 353 kr per natt

Queenstown sticker ut som särskilt dyrt eftersom det är en turiststad med mängder av besökare. På många sätt kändes det mer som t.ex. El Nido i Filippinerna där det lokala livet har fått ge vika för en enorm turistström. Boenden var dyra och restaurangerna var sådär ytligt nischade som de kan vara på turistorter. Boendena vi hade i Wellington och Auckland låg en bit utanför städerna, men det fanns bussar och vi orkade för det mesta gå till och från städerna.

Vad vi ser här är en mycket intelligent ingenjörslösning av min fru som försöker tillaga potatis i ugn. Ugnsdörren stängde sig nämligen inte riktigt och maten blev aldrig klar, så hon barrikaderade upp den med en soppborste, en hink och en stol. Även om våra boenden på AirBnB generellt har varit fantastiska, så finns det oftast någon liten defekt.

Tittar man på det rent generellt så har vi faktiskt varit mest nöjda med AirBnB överlag, jämfört med hostell och hotell. Det kostar i regel inte mycket mer än ett hostell, men man får så mycket mer för pengarna och får se en stad från en helt annat perspektiv än man hade annars. Samtidigt kommer man ofta sin värd ganska nära, vilket är trevligt.

Dagskassor

Vår dagskassa under resan i Oceanien är 300 kr per dag. Våra dagskassor ska täcka in allting som inte är flyg eller boende. Jag förstår inte varför vi har samma kassa i Oceanien som i Sydostasien faktiskt.

Det var en tuff kamp att hålla budget i Nya Zeeland, särskilt eftersom vi bara hade vettiga matlagningsmöjligheter på ett av våra boenden. Här äter vi på golvet på vårt lilla rum på hostellet i Queenstown. Just den här gången hade det varit länge sedan vi åt ordentligt med kött och det kändes när vi satte tänderna i kycklingen.

Vi fick verkligen kämpa i Nya Zeeland med dagskassorna. Mycket eftersom vi bara hade mikro och vattenkokare på våra rum i Queenstown och Auckland. I Wellington hade vi ett fullfjädrat kök och kunde laga det billigaste vi kunde komma på – pasta med sås. I övrigt försökte vi hitta billig lunch på luncherbjudande, för att sedan köpa med färdigmat på vägen hem som vi värmde i mikron. Under vår sista vecka låg vi dessutom några hundralappar back och började experimentera med havregrynsgröt och apelsin till lunch. Till sist landade vi på 5 740 kr, varav mat utgjorde 4 805 kr, transport 886 kr och nöje 49 kr. Detta var 40 kr över budget.

Några dagar in i vår vistelse i Wellington fick vi de extremt positiva nyheterna att jag fick ett verkligt drömstipendium för mina kommande studier i Paris. Vi har kämpat så pass hårt för att ha så mycket marginaler som möjligt inför två ganska magra år till, men det här förändrade allting. Jag personligen tyckte inte det skulle förändra vårt beteende det minsta, men Maria började visa tydliga tecken på budgetutmattning. Även om vi i slutändan höll oss till budgeten, så minskade vår motivation helt klart i och med detta.

Att promenera i skogarna runt Queenstown och Wellington var både gratis och gav god motion! Även om det ofta var kallt och blött…

Diverse

Det säger sig självt att vi inte skulle ha råd med något som helst roligt inom den ordinarie budgeten. Eftersom Maria hade kämpat med att få ned kostnaden för utflykterna i Australien var det inte mer än rätt att hon fick hitta på något roligt här. För 369 kr i Queenstown och 929 kronor i Auckland åkte vi på vinutflykter till vingårdar och smakade på vin! Anledningen till att det var så dyrt i Auckland var att vi var tvungna att ta en båt till en egen ö, medan vi i Queenstown kunde ta oss till vingårdarna med lokala bussar. Dessutom var själva vinprovningarna bra mycket dyrare i Auckland. I kostnaden inkluderade jag även en flaska vin och en liten ost att avnjuta hemma vid vardera tillfället.

Sammanfattning

Slår man ihop flyg, boende, dagskassor och diverse landar man på 22 084 kr för våra 19 nätter. Precis som i Australien var detta så lågt man kan komma kostnadsmässigt innan det börjar bli besvärligt, så jag skulle egentligen rekommendera den som kommer hit att lägga på ett antal hundralappar per dag. Detta för att bo lite närmare städerna och ta tillvara på utbudet av restauranger och pubar. Vi reser ganska långsamt och har tid till det mesta, men är man här kortare och vill trycka in mer aktiviteter behöver man budgetera både för dem och för att man inte hinner handla och laga sin egen mat.

Från trädgården i Auckland

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *