Reseekonomi, Sydostasien

Ekonomisk Rapport – Indonesien

Av David

Ända sedan jag var student har jag fört daglig loggbok över alla mina intäkter och kostnader. Tiden då jag och Maria reser är inget undantag och vi tror det kan vara en bra idé att dela med oss vad det faktiskt kostar att resa, så fler kanske inser att det inte behöver vara alltför dyrt. Under vår resa till Sydostasien försöker vi hålla en ganska låg budget och sänker tempot i resandet.

Maria äter en lättare lunch på vår 12-timmars minibussresa över Timor. Vägarna var nog dem sämsta jag har upplevt i mitt liv (då har jag varit ute på vägarna en del i Afrika och Indien). Utan värktabletter för att lugna verken i huvud, axlar och rygg hade det varit ännu värre. Men till mitt försvar – det var billigt.

Vår resa i Sydostasiens övärld fortsätter till Indonesien efter veckan på Filipinerna. När jag räknade samman vår vistelsetid de senaste månaderna insåg jag att vi har varit lika mycket i Indonesien som i Thailand. Till skillnad från Thailand däremot har vi rest runt en hel del mer i Indonesien. När jag planerade vår resa upptäckte jag att det ofta var extremt billigt här, varpå en vän till mig sade att det nog var för att det är ganska outvecklat. Efter över en månad på plats måste jag nog säga att det är precis lika utvecklat som andra ställen vi har varit på, men fortfarande billigt.

Att Thailand och Indonesien är något av de två stora länderna i Sydostasien förstod jag när jag letade efter bra böcker om kulturerna i den här delen av världen. Det finns en bokserie som heter ”A geek in…” som är riktigt bra och ger en rättvis bild av ländernas kultur. Nu finns det bara fem länder i serien, nämligen för Kina, Japan, Korea, Thailand och just Indonesien.  Har man bra koll på de två sistnämnda skulle jag själv säga att man har bra koll på Sydostasien generellt, eftersom Thailand är fastlandets viktigaste land medan Indonesien utgör största delen av övärlden.

Vi spenderade hela 37 nätter i Indonesien, med cirka en vecka vardera i Jakarta, Ubud, Gili, Legian och till sist på Timor. Min ursprungliga plan var att vi skulle ta lokala båtar mellan de olika öarna, men efter att ha läst på om tidtabeller och båtarnas allmänna säkerhet övertygades jag till att antingen flyga eller åka med privata båtalternativ. I min allra, allra första skiss över resan tänkte jag att vi skulle vara här mellan två och tre månader. Min tanke var då att vi skulle ta oss tid till att åka runt på lokala dödsbåtar mellan alla olika ögrupper i landet! Efter ödmjuk konsultation med min bättre hälft nöjde vi oss dock med strax över en månad till platser man i alla fall kunde läsa om på internet.

Flyg

Först flög vi med ett typiskt lågbudgetbolag från Manila till Jakarta sent på kvällen, det så kallade Cebu Air. Det var den enda gången jag har satt ihop en flygresa med byte mellan två olika enkelflyg själv. I Jakarta försökte vi vant att ordna en Uber, men de ville inte ha vår körning av någon anledning. Även systerappen Grab visade sig vara omöjlig att boka en taxi med. Så till sist beställde vi en taxi från det enda pålitliga bolaget i landet, ”Blue Bird”, och lyckades komma fram till vårt hostell tidigt på morgonen. Det är första gången en vanlig taxi fungerade bättre än Uber/Grab för oss, det brukar vara tvärtom. Flighten på fyra timmar kostade oss 2 023 kr. Vidare flög vi från Jakarta till Bali med det lokala Citilink för 929 kr och sedan från Bali till Timor med lokala Garuda för 1 090 kr. Så totalt lade vi 4 042 kr på flyg till och inom Indonesien.

Boende

Ibland får man till det och lyckas hitta extremt trevliga boenden. På Gili Air hyrde vi en liten bungalow i en vecka med en fantastisk liten altan.

Jag tycker vi lyckades få en riktigt bra balans i var vi bodde och hur länge. Förutom huvudstaden Jakarta fick vi bo i två städer på Bali samt en vecka vardera på de två öarna Gili Air och Timor. På Timor bodde vi tre nätter i Kupang varefter vi tog en långfärdsbuss över till Östtimor där vi bodde i Dili. Totalt kom boende att kosta oss 8 908 kr för 37 nätter fördelat enligt:

  • 5 nätter på hostell i Jakarta för 863 kr, eller 173 kr per natt
  • 7 nätter genom AirBnB i Ubud för 1 136 kr, eller 162 kr per natt
  • 9 nätter genom AirBnB på Gili Air för 3 053 kr, eller 339 kr per natt
  • 1 natt på hotell i Padang Bai för 209 kr
  • 9 nätter genom AirBnB i Legian för 2 219 kr, eller 247 kr per natt
  • 3 nätter på hostell i Kupang för 474 kr, eller 158 kr per natt
  • 3 nätter på hostell i Dili för 1 349 kr, eller 450 kr per natt

Platserna i sig tillsammans med boendena gav oss en fantastiskt bred insyn i livet runt om i Indonesien. I Jakarta bodde vi på ett bra hostell ganska nära Jakartas motsvarighet till Gamla Stan. I Ubud bodde vi hos en balinesisk familj på en gård med traditionella tempel och på Gili Air i en egen bungalow. På Timor lyckades vi få rum på klassiska och faktiskt världskända hostell (för dem som reser till de här platserna dvs.). Så riktigt nöjd med hur vi bodde i Indonesien.

Dagskassor

Vår dagskassa under resan i Sydostasien är 300 kr per dag. Våra dagskassor ska täcka in allting som inte är flyg eller boende.

I Indonesien kom vi att spendera totalt 9 409 kr under 37 dagar. Vilket är 1 691 kr under budget. Detta fördelades på mat om 7 013 kr, transport om 1 609 kr, nöje om 389 kr och övrigt om 398 kr. Det finns mycket att välja på i matväg här, särskilt om man rör sig där det finns mycket turister. Lokal mat som stekt ris eller wokade nudlar kunde ibland vara extremt billigt, vi hittade ibland lunch för 20 kr per person. Medan utländska rätter som pizza och hamburgare ofta kunde kosta ett antal gånger mer, säg kring 60 kr per person. Eftersom vi för det mesta hade gått back sedan Thailand beslutade vi oss för att försöka spara in lite och valde lokal mat före utländsk mat ibland. Eftersom vi var ganska länge på varje plats behövde vi inte ta transportkostnader särskilt ofta, vilket var bra för budgeten.

Sammanfattning

Våra 37 nätter i Indonesien kostade oss totalt 22 359 kr fördelat på flyg om 4 042 kr, boende om 8 908 kr och dagskassor om 9 409 kr. Indonesien går absolut att göra på en budget om mellan 200 kr och 300 kr per natt för boende och lika mycket i dagskassa. Då får man även in lokal transport och någon naturupplevelse.

Jag blev extremt positivt överraskad av Indonesien. Utbudet är stort och det går nästan alltid att äta billigt och bra, eller om man vill dyrt och bra. Även om det finns mycket dåliga ställen också. Prisnivån är generellt extremt låg, troligtvis den lägsta på hela vår resa. Samtidigt är turismen lagom utvecklad medan det finns mycket upptäcka. Till sist är befolkningen extremt tillmötesgående och vänliga, nästan precis överallt. Så jag är mycket, mycket nöjd med vår månad här.

Från uteplatsen på Hostel Da Terra i Dili

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *