Reseekonomi, Sydostasien

Ekonomisk Rapport – Filippinerna

Av David

Ända sedan jag var student har jag fört daglig loggbok över alla mina intäkter och kostnader. Tiden då jag och Maria reser är inget undantag och vi tror det kan vara en bra idé att dela med oss vad det faktiskt kostar att resa, så fler kanske inser att det inte behöver vara alltför dyrt. Under vår resa till Sydostasien försöker vi hålla en ganska låg budget och sänker tempot i resandet.

Någonting jag älskar med Sydostasien är att man ofta kan äta middag på stranden. Maten kostar generellt inte mer och då får man utsikten på köpet!

Efter Malaysia fortsatte vi vår resa till natursköna delar av världen genom att flyga norrut till Filippinerna. Det är första gången som vi endast åker till ett land för att se någon del av dess natur och dessutom håller oss till en enda plats. Generellt tycker jag att man ska få mer värde av sin resa genom att besöka storstäder, småstäder och nationalparker utöver stränder och fina öar, men dem sakerna ser vi ju i varje land så det går inte någon nöd på oss. Dessutom är städerna inget vidare i Filippinerna, man skulle kunna säga att huvudstaden Manila är lite vad Bangkok var för några år sedan – endast en väg ut till öarna.

Vår vistelse i Filippinerna var totalt 9 nätter, så ganska kort faktiskt. Av dem bodde vi merparten i den lilla avlägsna orten El Nido som ligger cirka 7 timmar från närmaste flygplats, som ligger i Puerto Princesa. Eller, de har en egen flygplats, men landningsbanan är för liten för jetflygplan. 2 nätter spenderade vi i Manila på vägen från Malaysia där vi mötte upp med en av Marias gamla studiekamrater från Kanada och en natt i Puerto Princesa på vägen hem. I Manila köpte vi nästan ingenting själva eftersom Marias vän bjöd oss på så mycket lunch att vi inte orkade äta middag. Vidare var El Nido extremt packat med turister, vilket gjorde att prisbild och utbud förvrängs något. Så att bedöma prisläget i Filippinerna baserat på den här resan är lite krångligt.

Flyg

Vi flög med Air Asia från Kota Kinabalu till Manila och hade sedan en tur-och-retur-biljett mellan Manila och Puerto Princesa på vägen vidare till Indonesien. Som vanligt med Air Asia går allting mycket fort och det gick att skriva ut boardingkort antingen i förväg eller i automat på flygplatsen. Roligt nog blev vi för tredje gången någonsin i våra liv ombedda att väga vårt handbagage på vägen från Puerto Princesa till Manila. Vad som var ännu roligare var att de strikt krävde att vi nådde 7-kilosgränsen för handbagage. I alla andra fall har vi fått plocka ut dator och vätskor och för att komma inom ramarna för vad de kan tillåta, men inte den här gången! Så vi blev tvungna att lämna ifrån oss en väska och betala för att checka in den. Flyget mellan Kota Kinabalu och Manila fick vi för 940kr och flygen mellan Manila och Puerto Princesa kostade 1 536kr, varav 134kr var avgiften för incheckat bagage. Så totalt flög vi för 2 476kr i Filippinerna.

Det är klart att det är irriterande att behöva lämna ifrån sig sitt bagage, särskilt eftersom jag generellt inte litar på att det kommer fram i tid och välbehållet. Men vi räknade lite på hur det ändå har gått att resa med endast handbagage. För det första har ingen av oss någonsin fått sitt handbagage vägt innan den här resan. För det andra har vi gjort totalt 30 st. flyg, varav de har vägt bagaget i 3 st. fall (även om de har försökt 4 gånger totalt). Av alla dessa flyg och kontroller har vi endast behövt checka in en väska en enda gång. Om incheckat bagage skulle kosta i snitt 100 kr, så har vi sparat in 2 900kr, vilket är ungefär vad väskorna själva kostade.

El Nido må vara något dyrt och svårt att ta sig till och ifrån, men att ha tillgång till en sådan här strand för kvällspromenaderna är oslagbart!

Boende

Tiden i Filippinerna var ganska simpel, eftersom vi egentligen bara hade ett resmål med transfers på vägen dit och tillbaka. Vi bodde 2 nätter i Manilla vid ankomst, 6 nätter i El Nido och till sist 1 natt i Puerto Princesa på vägen hem. Totalt kostade boendet oss 3 800kr för 9 nätter fördelat enligt:

  • 2 nätter genom AirBnB i Manila för 363 kr per natt, totalt 726kr
  • 6 nätter på hotell i El Nido för 482 kr per natt, totalt 2 899kr
  • 1 natt på guesthouse i Puerto Princesa för 186kr

I Manila bodde vi så nära flygplatsen som det var rimligt, eftersom vi anlände sent och reste vidare tidigt. Eftersom El Nido är ganska outvecklat var det faktiskt lite krångligt att hitta bra boende. Få ställen hade annonser uppe på de vanligaste bokningssidorna i god tid, så jag kontaktade ett ställe som fanns i Lonely Planets guidebok och reserverade ett rum. Priset blev ganska högt, men då ingick luftkonditionering (nåja, typ i alla fall), frukost och några dagar med varmt vatten i duschen. Till sist bodde vi en sista natt på ett litet avlägset guesthouse i Puerto Princesa vår sista natt i Filippinerna på vägen mellan El Nido och Manila.

Dagskassor

Vår dagskassa under resan i Sydostasien är 300 kr per dag. Våra dagskassor ska täcka in allting som inte är flyg eller boende.

Under våra 9 budgetdagar i Filippinerna spenderade vi totalt 2 848kr, vilket är 148kr över budget. Detta fördelades på mat om 1 843kr, transport om 443kr, nöje om 225kr och övrigt om 336kr. Maten var för det mesta restaurangmat i El Nido längs stranden eller huvudstråket. Till vår stora förvåning fanns det nästan inga (bra) filippinska restauranger centralt i El Nido, utan kanske på sin höjd ett par grillställen. Däremot har man anpassat sig till oss utlänningar genom att erbjuda pizza, hamburgare, thailändskt, kebab och till och med ukrainskt! Priserna är höga och portionerna är små, ofta fick vi köpa till en liten crepe eller så för att bli mätta. Att El Nido skulle vara så pass av en turisthåla var lite av en chock. Transporten var taxi och lokala så kallade cyclos, som är modifierade motorcyklar med en bur och sidovagn. Nöjet var kajakhyra två dagar och övrigt var som vanligt ett lokalt SIM-kort och hygienartiklar.

En glad Maria ute på äventyr utan att det kostar skjortan. Några av våra bästa dagar var då vi var ute och paddlade kajak runt på Palawan i Filippinerna. Det kostade inte mycket och gav oss upplevelser för livet.

Sammanfattning

Våra 9 nätter i Filippinerna kostade oss totalt 9 124kr fördelat på flyg om 2 476kr, boende om 3 800kr och dagskassor om 2 848kr. Filippinerna och El Nido går absolut att göra på en budget om kring 400 kr per natt för boende och 300 kr per dag för omkostnader. Då får man dock inget vidare med ordnade turer ut i skärgården, som kostar cirka 250 kr per person. Så mer rimligt vore nog att satsa på 400 kr per dag i omkostnader.

Jag är något besviken på det höga prisläget och den relativt låga kvalitetsnivån i El Nido. Skulle vi åkt igen hade jag tittat på någonting mindre exploaterat med bättre anslutning till Manila (eller andra länder man kan flyga in från). Då hade man nog kunnat få en liknande upplevelse men kunnat klara sig på 300 kr per natt för boende respektive i omkostnader.

Från vår balkong på Bali

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *