Reflektioner, Sydostasien

Tidsuppfattning och förändring

Av David

Vi gör den här resan för att få perspektiv på saker samtidigt som vi lär oss nytt. För min del betyder det att ta tillfället i akt att tänka till lite kring länderna vi besöker, livet på vift och livet i stort.

Vad gjorde du för en vecka sedan? Vad gjorde du för en månad sedan? Det finns en ganska stor chans att du, när du tänker efter, upplever någon som jag kallar ”är det redan … sedan …!”-känslan.  Jag hade den hela tiden när jag arbetade. Är det redan två veckor sedan vi var över och hängde hos grannarna? Har det redan gått en månad sedan vi köpte bilen? När jag tänkte tillbaka så kändes det ofta som att det hade gått jättelång tid sedan någonting hade hänt, dvs. som att tiden hade gått fort. Nu däremot är det tvärtom, jag kan inte förstå att det bara har gått en vecka sedan vi kom till Jakarta, eller tre sedan vi lämnade Kuala Lumpur för att resa runt på Borneo, dvs. tiden har gått långsamt.

Bilden är från utanför Mall of Asia i Manila. Det är mycket trafik och många människor som rör sig här om kvällarna och försöker få ihop sitt liv, bevakade av jättesmileyn.

Tidsuppfattning är något väldigt intressant och under de senaste månaderna har jag utvecklat lite av en egen teori kring den. För det första skulle jag vilja säga att vi har en uppfattning i nuet, dvs. hur fort vi upplever att en pågående aktivitet går, eller en nära tidsrymd såsom en arbetsdag. Oftast när jag arbetade tyckte jag att dagarna gick långsamt. Till viss del kändes det troligtvis så eftersom jag egentligen inte trivdes med det jag gjorde. Däremot kunde hela dagar slukas rakt av när jag hade intressanta uppgifter. Nu ska jag inte spä på stereotyper om säljare, men den absolut största delen av ens tid tenderar till att gå till att försöka få tag på kunder och kollegor, samt rapportera om de efterföljande interaktionerna till sina chefer. När jag däremot hade ett riktigt knivigt projekt eller en köttig analys att få ordning på kunde jag frivilligt jobba hela kvällar och helger.

För det andra har vi en tidsuppfattning bakåt. Det är den som ger upphov till de där klassiska kommentarerna om att det känns som om något hände alldeles nyligen eller för länge sedan. T.ex. skulle frasen ”Jag kan inte förstå att det redan är ett halvår sedan vi gifte oss” betyda att det känns som att vi gifte oss alldeles nyligen, eller för evigheter sedan. När vi gav oss iväg för över ett halvår sedan formulerade jag hypotesen till Maria, att våra tidsuppfattningar i nuet och bakåt troligtvis kommer att förändras. I nuet kommer vi känna att tiden går fort, men tänker vi bakåt kommer vi att känna att tiden går långsamt. Och det är precis vad som har hänt.

Varje dag försvinner genom fingrarna. ”Är det redan dags för lunch?”. ”Har vi redan paddlat bort en hel dag!” Men när vi tänker på vad vi gjorde i förra veckan, eller förra månaden, känns det som om något är fel med kalendern – det måste har gått mer än en vecka sedan dess. Vi kan inte fatta att vi var i Filippinerna så sent som i förra veckan och att det bara är tre månader sedan vi var i Japan. Gamla hederliga svenska ordspråk och lite forskning på området kan ge några av svaren i alla fall. För det första vet vi alla att ”Tiden går fort när man har roligt”, vilket jag skulle vilja påstå är grundregeln för hur vi uppfattar tiden i nuet. För det andra har jag läst forskning som visar på att tid kan gå obemärkt förbi när man gör saker som man kan väl, dvs. mer eller mindre reflexmässigt. Då kan man på något sätt utföra arbete omedvetet utan att medvetet registrera tidsåtgången. Ju mindre och färre förändringar i ens liv, desto mer gör man omedvetet av reflex. Lite längre draget skulle man kunna säga att utan förändringar går livet snabbt förbi.

Vi hade aldrig orkat leva med den här förändringstakten mer än ett år, med nya länder varje till varannan vecka. Samtidigt förstår jag vilken extrem lyx vi har att kunna göra det vi gillar nästan varje dag – vilket sammantaget gör mig än gladare att vi sade upp oss och gav oss iväg.

Från vår balkong på Bali

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *